wakacje_chopin

Fundacja Chopin w Ogrodzie Sztuk działająca przy Ośrodku Chopinowskim w Szafarni zaprasza na cykl koncertów chopinowskich w każdą niedzielę o godzinie 12.00. Pierwszy recital już 17 lipca, na scenie Ośrodka Chopinowskiego w Szafarni wystąpi Anthony Adkins z Wielkiej Brytanii.

W każdą z sześciu niedziel wakacji, zostanie wykonany recital, który będzie poprzedzony odczytaniem fragmentów z  Kuriera Szafarskiego, wakacyjnej gazety Fryderyka Chopina. Będzie to bezpośrednie nawiązanie do pobytu młodego wówczas kompozytora na Kujawach i  Pomorzu oraz zetknięcia się z rzeczami i wydarzeniami, które odbywały się w Szafarni 190 lat temu. Ufamy, że cykl recitali znacząco ubogaci artystyczną ofertę wakacyjną naszego regionu i sprawi, że ożyją miejsca w województwie kujawsko- pomorskim związane z muzyką i postacią F. Chopina.

Koncerty realizowane w ramach projektu „Na wakacje z Chopinem”, będą okazją do poznania wybitnych artystów z Polski i nie tylko, interpretujących muzykę Chopina i ukazujących tym samym jej niegasnącą aktualność. Uczestnicy koncertów odkryją nie tylko same utwory F. Chopina, ale także innych kompozytorów. Wrażeniom muzycznym towarzyszyć będzie okazja do poznania historycznych szczegółów pobytu Fryderyka Chopina w Szafarni i na ziemi dobrzyńskiej.

Zadanie „Na Wakacje z Chopinem” finansowane jest ze środków Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

• 17.07. Anthony Adkins
  • 24.07. Takayuki Hirata