Co roku święto Apostoła Jakuba Starszego (przypadające w kalendarzu liturgicznym 25 lipca) to okazja do wzmocnienie więzi między pielgrzymami, umocnienia motywacji i dotarcia z przekazem o Camino, które zmienia życie, do wszystkich, którzy nieśmiało myślą, aby wybrać się w drogę, ale mają obawy, by postawić pierwszy krok. Wszystkich serdecznie zapraszamy 22 i 23 lipca do Torunia na Camino Polaco.
Świętowanie zaczniemy w sobotę 22 lipca od nieszporów o godz. 17:30, a potem mszy wigilijnej z uroczystości ku czci Apostoła Jakuba o godz.18.00 w kościele-sanktuarium św. Jakuba w Toruniu, a następnie w niedzielę zapraszamy od 11.00 do 17.00 na Rynek Nowomiejski. Będzie można uzyskać tam informacje o szlaku oraz usłyszeć świadectwo o wielorakim przeżywaniu Camino de Santiago, zaprezentują się zespoły Nova Band oraz Trzy Maszty. Poznamy średniowieczne zawody, odbędzie się jarmark rękodzieł, lokalnych kulinariów, poznamy gminy w województwie kujawsko-pomorskim, przez które przebiega szlak Camino Polaco. Przywitamy półmaratończyków , którzy przebiegną trasę z Brzozówki to Torunia, oczywiście po trasie szlaku jakubowego: planujemy wręczenie medali o godz. 12:30. Nie zabraknie atrakcji dla dzieci i młodzieży, dla których przygotowano m.in. biegi i warsztaty tematyczne.
Serdecznie zapraszamy!
KUJAWSKO–POMOSKIE DNI SZLAKU ŚW. JAKUBA