Fundacja Chopin w Ogrodzie Sztuk zakończyła realizację projektu pod nazwą „Warsztaty Rytmika u Fryderyka” na podstawie Umowy o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa. Projekt był realizowany w dniach od 14 września do 14 grudnia 2023 roku, jednak jest on kontynuowany przez Ośrodek Chopinowski w Szafarni.

Celem zadania była integracja społeczności polsko- ukraińskiej, by dzieci uchodźców z Ukrainy mogły zasymilować się ze społecznością, w której przyszło im żyć. W projekcie uczestniczyły dzieci zamieszkujące obecnie powiat golubsko- dobrzyński w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym.

Podczas zajęć warsztatowych dzieci uczyły się przez wspólną zabawę przy muzyce, były stopniowo wprowadzane w świat muzyki, a także kształtowaliśmy w nich wrażliwość na muzykę oraz pobudzaliśmy ich wyobraźnię. Dzieci miały okazję brać udział w zajęciach tematycznych związanych z obchodami Dnia Życzliwości i Pozdrowień, Dnia Pluszowego Misia, Narodowego Święta Niepodległości czy zajęć Mikołajkowych.

Zajęcia rytmiczne pozwoliły dzieciom wyczuć i słyszeć rytm, a także świadomie przeżywać muzykę. Zarówno muzyka, ruch, jak i taniec mają działanie terapeutyczne oraz relaksacyjne, jak również pozwalają dzieciom wyrazić siebie poprzez zapoznanie się z równymi gatunkami muzyki. Dzieci uczestniczące w zajęciach z muzyki czy rytmiki są bardziej inteligentne, co niejednokrotnie potwierdziły badania naukowe. Dodatkowo prowadzone zajęcia pozwoliły poprawić dzieciom zdolności do uczenia się języków obcych.

Prowadzący zajęcia: Marcelina Świniarska- pedagog, nauczyciel wychowania wczesnoszkolnego, koordynator projektów edukacyjnych i animator zabaw przy muzyce dla dzieci i dorosłych oraz Marcin Mackiewicz- absolwent Akademii Muzycznej w Łodzi, twórca niepublicznych Szkół Muzycznych Res Facta Musica, realizator zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży w Ośrodku Chopinowskim w Szafarni, którzy dostosowali program zajęć odpowiednio do pór roku, okresów świątecznych czy ważnych wydarzeń o charakterze historycznym. Dzieci w formie zabaw miały kontakt  muzyką na żywo, a także poznawały podstawowe pojęcia muzyczne.

ZAKOŃCZENIE PROJEKTU „WARSZTATY RYTMIKA U FRYDERYKA”