Witamy na stronie Fundacji, której zadaniem jest wspieranie młodych adeptów muzyki, uczęszczających do szkół muzycznych, akademii, zdobywających pierwsze doświadczenia koncertowe. Jej celem jest także organizowanie wydarzeń kulturalnych poświęconych Chopinowi i jego czasom, inicjowanie badań i popularyzowanie muzyki naszego kompozytora. Kultywowanie pamięci o Fryderyku Chopinie nie może ograniczyć się jedynie do troski o spuściznę materialną, o wyciśniętą jedynie w muzealnych eksponatach jego obecność, lecz naszym pragnieniem jest umożliwienie młodym, zainspirowanym Chopinem i jego muzyką, czerpanie z jego doświadczeń i źródeł inspiracji, które znajdują się w Polsce. Muzyka naszego kompozytora przekracza granice gatunków muzycznych, stając się pełnoprawnym obywatelem ogrodu sztuk: w każdej z nich okazuje się uniwersalnym dziedzictwem, które porusza ludzi na wszystkich kontynentach.

W szczególny sposób pragniemy wspierać działalność Ośrodka Chopinowskiego w Szafarni, którego bogata oferta kursów mistrzowskich, koncertów i wystaw dedykowanych Chopinowi warto, aby mogła zostać lepiej poznana przez młodych adeptów muzyki z Polski i świata. Zależy nam zwłaszcza na rozwijaniu kontaktów z Polonią, aby młodzi dziś mieszkający poza ojczyzną, mogli doświadczyć Chopinowskich inspiracji, tak widocznych właśnie w Szafarni.

Witamy w wirtualnym ogrodzie Chopina i zachęcamy do wspierania naszych działań. Znajdziesz tu informacje o kierunkach działań fundacji, najbliższych wydarzeniach i projektach stypendialnych. Nie byłyby one możliwe bez zaangażowania wielu osób i instytucji, za co serdecznie dziękujemy.